De eerste slide van prof. dr. Maria Hopman (hoogleraar afdeling fysiologie UMC St Radboud) tijdens de werkconferentie WijZijnGroenGezondeninbewegingNijmegen legt gelijk het probleem bloot. 8000 zitdoden per jaar (!)…

 

Het zoemt om ons heen: ” Zitten is het nieuwe roken”.  Veel zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressieve symptomen en vroegtijdige sterfte. Te veel zitten maakt ziek.

Zitten is een nieuw arbeidsrisico

In het TNO-rapport “Lang zitten een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid” lezen we dat werk een belangrijke bron van bewegingsarmoede geworden. Er staat letterlijk dat zitten een nieuw arbeidsrisico is.

De werkende Nederlander brengt het grootste deel van de dag zittend door. Werknemers in de zakelijke dienstverlening, automatisering, verzekering- en bankwezen en de overheidsbranche zitten meer dan gemiddeld.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die meer dan 8 uur per dag zitten tot 24 % hogere kans hebben op vervroegde sterfte ten opzichte van menen die minder dag 4 per dag zitten.

Het wordt tijd dat werkend Nederland in beweging komt

Meer beweegmomentjes en vaker gaan staan tijdens het werk maakt ons vitaler, productiever, creatiever en gezonder.

In 2017 heeft de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen aangeboden aan de minister van VWS. Met het oog op het grote belang voor de volksgezondheid adviseert de Gezondheidsraad de minister om in te zetten op interventies om blijvend meer te bewegen.

Uit de factsheet van de Kennisbank Sport en bewegen zien we dat de nieuwe beweegrichtlijnen voor matig intensieve inspanning en bot- en spierversterkende activiteiten wordt gehaald door ongeveer 45 procent van de kinderen, volwassenen en ouderen. Eén van de beweegrichtlijnen is: minder zitten.

Eigenlijk is het heel simpel: Get up, stand up, stand up for your health.