Wij wel. Maar eigenlijk is dat niet zo goed voor ons.

Alles wordt anders als je je eenmaal realiseert dat je eigenlijk een dier bent.

Op de cover van ‘Leef als een beest‘  staat dat je gezonder, evenwichtiger, gespierder, fitter, slanker en zelfs gelukkiger wordt zodra je je realiseert dat wij, mensen, dieren zijn.

Inmiddels heb ik het boekje met plezier gelezen. Bij de titel had ik eerlijk gezegd in eerste instantie een andere associatie. Nu snap ik wat ermee bedoeld wordt: De mens is een diersoort en als we daar naar leven doet ons dat goed. De schrijvers maken inzichtelijk dat er een gapend gat is tussen wat we ons lichaam aandoen en waar dat lichaam voor is gemaakt.

Gisteren las ik een artikel met een vergelijkbare boodschap. Uren op een stoel zitten werken achter een computerscherm is gewoonweg raar voor een lijf met het DNA dat enorm overeenkomt met dat van een chimpansee.
In het interview vertelt bioloog Constanze Mager o.a. dat de gele baviaan op de Afrikaanse savannes dagelijks gemiddeld 7,2 kilometer loopt om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Dat is ongeveer evenzoveel stappen als de dagelijkse 10.000 stappen die gezondheidsbewuste mensen nastreven. (Hé, wat een verrassende parallel trekt zij daar.)

In de benen komen

Wist jij dat planteneters liever staand eten zodat ze sneller kunnen wegrennen voor een roofdieren? En dat die roofdieren staan of liggen? Je ziet bijna geen dieren zitten.

Behalve apen. Die zitten, maar nooit lang in dezelfde houding. Want om te kunnen eten moeten zij ‘ in de benen komen’.

Af en toe zitten past in ons oergedrag. Maar zoveel zitten als de meeste mensen doen is niet goed voor ons.
Het probleem is niet het zitten, maar het ontbreken van afwisseling in onze houding” aldus Constanze Mager.

Het volgende boek dat ik ga lezen is van haar, want de ‘10.000 stappen parallel’ maakt me nieuwsgierig.
Stoor nooit een vlooiende aap’ gaat over verrassende oplossingen uit het dierenrijk voor de dagelijkse problemen en uitdagingen op het werk. Lekker vakantieleesvoer. Zin in. Nu al.

Een fijne zomer allemaal!