Sporten (bewegen waar je hartslag van versnelt en waarvan je gaat zweten ) is belangrijk, maar we weten inmiddels dat dat niet alles is. Het wordt steeds duidelijker dat we meer moeten bewegen door de dag heen.

Recent wetenschappelijk promotie onderzoek op de Universiteit van Maastricht toont aan dat veel zitten samenhangt met een grotere kans op het metabool syndroom en type 2 diabetes, zelfs als mensen fit zijn of regelmatig intensief bewegen (lees meer over dit onderzoek).

Friet en roomijs

30 Minuten flink sporten en vervolgens de rest van de dag zitten, is net zoiets als een vitaminepil nemen en dan de rest van de dag friet en roomijs eten….

Onderzoek toont aan dat het belangrijker is om de totale hoeveelheid beweging per dag te vergroten dan om meer te gaan sporten.

Een zittend leven leiden is de vierde doodsoorzaak

De World Health Organisation stelt dat gebrek aan beweging wereldwijd de op vier na belangrijkste risicofactor is die bijdraagt aan te vroeg overlijden.

Als het je verbaast dat gewoonweg te weinig rondlopen je leven kan bekorten, sta je er vast helemaal van versteld dat zelfs regelmatig sporten het nadelige effect hiervan misschien wel teniet doet.

‘…Er is een overtuigende hoeveelheid bewijs dat lange, ononderbroken perioden waarin de spieren ontspannen zijn in combinatie met lange perioden van zitten nadelige biologische gevolgen heeft’, aldus wetenschappers in Exercise and Sports Sciences Review.

Vooral de stofwisseling lijkt hier onder te lijden. Onderzoek dat verscheen in Diabetologia vond dat de mensen die het langst zaten meer dan twee keer zo vaak diabetes of hart- en vaatziekten hadden in vergelijking met degenen die het minst zaten.

‘Ik denk dat we met zijn allen wel weten dat we meer moeten gaan staan, maar de nadruk zou moeten liggen op beweging. Mensen moeten niet denken dat ze stil moeten gaan staan als soldaten in het gelid. Dat is geen goed idee.’ (dr. Levine)

Je hart kan bloed niet zo efficiënt van je voeten helemaal omhoog pompen wanneer je stil staat, wat de reden is dat langdurig staan kan leiden tot zwellen van de handen en onderbenen en ook je kans op spataderen kan vergroten. Rugpijn, dat vaak voorkomt als je te veel zit, kan ook verergeren door te veel staan.. Elke houding waarin men niet beweegt en weinig energie verbruikt kan schadelijk zijn voor de gezondheid, of het nu zitten is of staan.

Een combinatie van zitten, staan en bewegen is waarschijnlijk het gezondst

De vraag blijft echter hoeveel van elk nu precies ideaal is, en dit wisselt waarschijnlijk van persoon tot persoon. De gulden middenweg is door de dag heen vaak en regelmatig van houding te veranderen en om actief te blijven.

Moet je 10.000 stappen per dag lopen?

Het doel van 10.000 stappen houdt je uit je stoel en zet je in beweging.
Een factor die het doel van 10.000 stappen per dag zo belangrijk maakt is, simpelweg, dat je uit je stoel opstaat en in beweging komt.

Volgens de Engelse National Health Service loopt de gemiddelde man of vrouw tussen de 3000 en 4000 stappen per dag. Een stappenteller is aan te raden om er achter te komen hoe ver jij normaal gesproken loopt en om je te stimuleren meer te bewegen totdat je aan de 10.000 stappen komt.  En nee, je moet geen 10.000 stappen lopen, het is een richtlijn.

Het is zo simpel

Voordat je het in de gaten hebt, zit je wel acht of tien uur per dag, als het niet meer is. Zittend opgaan in je bureauwerk of lekker weg kruipen op de bank…. Ga maar eens na hoeveel jij zit op een dag.
Wil je er wat aan doen? Het is zo simpel: kom uit je stoel en kom in beweging.

Wiebelen

Simpele aanpassingen tijdens de dag kunnen leiden tot minder zitten en meer bewegen. Een paar tips:

  • Loop als je moet telefoneren
  • Sta op terwijl je televisie kijkt (spring wat op en neer tijdens de reclame),
  • Parkeer je auto wat verder weg
  • Neem de trap als het even kan
  • Als je dan tenslotte toch zit, verruil dan je stoel voor een oefenbal, waardoor je je spieren moet gebruiken die je evenwicht en flexibiliteit bevorderen.
  • En als je dan toch lange tijd moet zitten, ga dan wiebelen. Want ook dit lijkt het verhoogde overlijdensrisico dat gepaard gaat met te veel zitten te verlagen.

bron: Stand up, sit less and move more (fitness.mercola.com)

 

 Meer bewegen begint met minder zitten. (Voormalig profwielrenner Maarten Tjallingii)