We zitten veel. Te veel.

Nederlanders zijn kampioen zitten. Dit is nou niet iets om trots op te zijn… want hierdoor hebben veel mensen klachten die niet nodig zijn.
Als we vaker gaan staan en meer in beweging komen, worden we gezonder en gelukkiger.

Veel zitten leidt tot gezondheidsrisico’s. In het TNO-rapport “Lang zitten, een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid!” wordt zelfs gesproken over een nieuw arbeidsrisico. Te veel zitten is ongezond.

Sedentair gedrag is een nieuw gezondheidsrisico

Werk is een belangrijke bron van bewegingsarmoede geworden. Gemiddeld brengt de werkende Nederlander 7 uur op een dag zittend door. Werknemers in de zakelijke dienstverlening, automatisering, verzekering- en bankwezen en de overheidsbranche zitten meer dan gemiddeld. Automatisering en informatisering verhogen ons sedentair gedrag. We spreken van sedentair gedrag als er activiteiten uitgevoerd worden die weinig energie kosten terwijl men zit of ligt maar niet slaapt. Uit recente gegevens van de TNO monitor ‘Bewegen en gezondheid ‘ blijkt dat sedentair gedrag schrikbarend is toegenomen.

Er wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de fysiologische mechanismen die het verband tussen lang zitten en gezondheidsrisico’s kunnen verklaren. Al is het nog niet officieel wetenschappelijk bewezen, er zijn genoeg aanwijzingen voor de volgende stellingen:

  • lang zitten is een risicofactor voor vroegtijdig overlijden
  • lang zitten geeft een verhoogd risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten
  • lang zitten kan leiden tot depressie, kanker en klachten aan het bewegingsapparaat.

Meer weten over zitgedrag? Kijk ook eens op:


Meer bewegen begint met minder zitten

Met de StandUpBox dragen we op een efficiënte en duurzame wijze bij aan een vitaler Nederland
De StandUpBox maakt dynamisch werken namelijk voor iedereen bereikbaar én betaalbaar.

Naar de StandUpShop