Wie heeft het ooit verzonnen om een beeldscherm op een toetsenbord te plakken? Of nog erger: een toetsenbord in het beeldscherm te verwerken?

Op zich niet zo gek dat zoveel mensen nek – en rugklachten hebben…. En nu blijkt zelfs dat veel van onze kinderen de komende decennia bijziend, slechtziend of zelfs blind kunnen worden van teveel naar een beeldscherm turen (zie ook: dit artikel op nos.nl )

Tablets, laptops en mobieltjes zijn ergonomische ondingen

Uit onderzoek van Harvard University en Microsoft blijkt dat hoofd en nek te veel voorovergebogen zijn bij de tabletgebruiker, zeker als deze in een favoriete werkhouding zit: ietwat onderuitgezakt op een bank met de tablet op schoot. De posities verbeteren als de computer hoger wordt gehouden of op tafel staat met de beschermhoes als standaard. Dit geeft een gunstiger kijkhoek.

Maar dan nog steeds is de nek gebogen… Gevolg: nekklachten.

En: we zitten veel. Te veel.

Het zoemt om ons heen: ” Zitten is het nieuwe roken”.  Veel zitten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressieve symptomen en vroegtijdige sterfte.  zie ook: Te veel zitten maakt ziek.)

Nederlanders zijn kampioen zitten. Dit is nou niet iets om trots op te zijn… want hierdoor hebben veel mensen klachten die niet nodig zijn.
Als we vaker gaan staan en meer in beweging komen, worden we gezonder en gelukkiger.

Dus…

wie klachten wil voorkomen doet er verstandig aan om bij het gebruik van een beeldscherm te zorgen voor een goede houding. Rechtop staan en het beeldscherm op ooghoogte plaatsen.

En daarvoor hoef je niet diep in de buidel te tasten want er is nu al een opvouwbare bureauverhoger voor nog geen  € 40.
Met de StandUpBox zet je je beeldscherm bovenop en een los toetsenbord op het toetsenbord-plateau.

De StandUpBox is gemaakt om staand te werken met het beeldscherm op de juiste hoogte.

Get up, stand up, stand up for your health.

En om nog even op deze vraag terug te komen: we snappen heus wel waarom de hele wereld gebruik maakt van laptops, tablets en mobieltjes, hoor.  Maar laten we eerlijk zijn; ergonomisch gezien zijn het ondingen. Dus.